Deze tomaten chilijam is er weer eentje uit het rijtje: zó lekker voor erbij.
Voor bij een tosti, een borrelplankje, de hamburger, de kaasstengel of probeer het eens een lepeltje op je stokbroodje met avocado. Met deze jam geef je alles meteen een upgrade! Je gebruikt het zoals je ketchup gebruikt, maar het is anders, pittig en zoet en ontzéttend lekker.
Deze jam is heel makkelijk te maken en als je goed schoongemaakte potjes gebruikt, kun je de jam heel lang bewaren. Maar ik ben er meestal behoorlijk snel doorheen.
Tomaten chili jam
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 4-5 potjes
Wat heb je nodig
- 2 rode paprika's
- 4-5 rode pepers ( met zaadjes)
- 2 blikken kerstomaatjes (supermarkt)
- 5 cm stukje gember
- 5 teentjes knoflook, gepeld en geperst
- 300 gram suiker
- 150 ml rode wijnazijn
Zo maak je het
Snijd de paprika's, rode pepers, gember en knoflook in stukjes en maal dit heel fijn in de keukenmachine of met de staafmixer. Doe dit samen met de kerstomaatjes, suiker en rode wijnazijn in een grote pan en breng aan de kook. Schep eventueel schuim van de bovenkant af met een schuimspaan. Zet het vuur lager, het mengsel moet nog borrelen, Laat ongeveer 1 uur inkoken en roer regelmatig om.
Steriliseer in de tussentijd de potjes. Dit kan op 2 manieren, in de oven of in een pan kokend water. Zet een grote pan met water op het vuur, breng aan de kook en doe de potjes in de pan. Zorg dat ze helemaal onder water staan en laat ze een kwartier zachtjes koken. De deksels dompel je even in het kokende water maar kook je niet mee. Wil je de oven gebruiken om te steriliseren, verwarm dan de oven voor op 160 graden en zet de potjes met de opening naar boven in de oven. Haal ze er na 15 minuten uit en laat afkoelen op een schone theedoek. De potjes kunnen maximaal 1 uur voordat je ze gaat vullen gesteriliseerd worden. Als ze langer staan moet je opnieuw beginnen
Als het mengsel wat is ingedikt, laat je het nog 10-15 minuten koken en blijf roeren om te voorkomen dat het aan de bodem plakt. Als het mengsel voldoende is ingedikt, is het klaar. Deze jam blijft meer vloeibaar dan gewone jam. Laat ietsje afkoelen en giet in de gesteriliseerde potjes (houd de randen schoon). Je kunt de tomaten-chili- jam, ongeopend, maandenlang goed houden.