500 gram gamba's met schil (darmkanaal verwijderd)
3 tl tom yum pasta (toko)
1 stengel citroengras, gekneusd
2 tl geraspte verse gember
2 tenen knoflook, uit de knijper
1 limoenblad (kaffirlime leaf)
1,5 el olie
Sap en rasp van 1 sinaasappel
350 ml droge witte wijn
500 ml visbouillon
500 ml kokosmelk
evt vissaus
Voor de garnering:
beetje verse koriander of Thai Basilicum, fijn gesneden
6 stuks Har Kau (dim sum met garnalen, verkrijgbaar bij toko) en een stoommandje
100 gram haricots vert , geblancheerd
de gamba's (zie bij de soep)
klein stukje verse zalm, ongeveer 100 gram. Leg deze even ( 2 minuten) op de haricots vert terwijl je die blancheert. Dan stoomt de zalm, nét gaar.
50 gram glasnoedels, geweld volgens de gebruiksaanwijzing op het pakje
wat cress/kiemgroente voor de versiering.
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Pel de gamba's. Verwijder het darmkanaal als dat nog aanwezig is. De schillen gebruik je voor de soep
Neem een bakplaat, leg er een vel bakpapier op en verdeel de schillen erover. Schuif de bakplaat in de oven en bak ze 30-45 minuten tot ze goudbruin zijn. In de tussentijd kun je je garnituur klaar maken en de soep tot punt 7 klaarmaken.
Neem een ruime pan en zet deze op halfhoog vuur. Verwarm 1 el olie in de pan.
Doe het citroengras, de knoflook uit de knijper, gember en het limoenblad in de pan en bak even aan.
Roer de tom yum pasta er door en bak even mee
Doe de sinaasappelsap en rasp, wijn en de garnalenschillen erbij. Laat dit langzaam inkoken en tot het meeste vocht is verdampt
Voeg de bouillon toe en laat nog 10 minuten zachtjes koken ( iets inkoken)
Voeg vervolgens de kokosmelk toe en laat even doorwarmen
zeef de soep en houd de soep warm op een klein pitje. Proef of er nog wat vissaus (zout) bij moet.
Stoom de Har Kau/dimsum in het stoommandje
bak de garnalen in 1/2 el olie even aan
Neem 6 voorverwarmde borden en maak de borden op (zie foto)
Notities
De visboer verkoopt ook garnalenschillen. Dan kun je gewoon gepelde gamba's kopen en gebruik de je garnalenschillen voor de soep. Dat scheelt garnalen pellen.
Met de vulling van de soep kun je natuurlijk variëren. De soep is ook heerlijk met de garnalen, wat blaadjes spinazie, handje taugé. Of wat je maar lekker vindt.
Recipe by metzkooktover at http://metzkooktover.nl/tom-yum-goong/