Scones met aardbeiencompote en vanille yoghurt-mascarpone room
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Wachttijd
Totaal
Aantal15-20scones
Wat heb je nodig
Voor de compote ( meer dan je nodig hebt maar ook heerlijk door je yoghurt)
500 gram verse aardbeien
75 gram suiker
sap van een halve citroen
2 tl aardappelzetmeel
Voor de vanille yoghurt-mascarpone room
3 volle eetlepels griekse yoghurt
2 el mascarpone
2 tl basterdsuiker ( of meer als je van zoet houdt)
2 tl vanille pasta (of schraap een vanillestokje leeg)
Voor de scones
225 gram zelfrijzendbakmeel
40 gram boter, in stukjes
8 gram bakpoeder
30 gram suiker
1/4 tl zout
120-130 ml karnemelk
koekjessteker (diameter 5 cm)
2 el melk en een kwastje om de scones te bestrijken
Zo maak je het
Begin met de compote, deze moet nog afkoelen ( in de koelkast)
Maak de aardbeien schoon, snijd ze in stukjes (laat de kleintjes heel), doe ze in een pan
Roer de suiker en het citroen sap erdoor en breng langzaam aan de kook
Kook op laag/halfhoog vuur ongeveer 3-4 minuten, tot de suiker is opgelost
Schenk door een zeef, zet de aardbeien apart en breng het sap weer aan de kook.
Meng 1 el water door het aardappelzetmeel en schenk beetje voor beetje door het aardbeiensap zodat het bindt en gelei-achtig wordt. Flink roeren
Roer de aardbeien er door en schenk ik een schaal of in een pot. Zet in de koelkast om af te koelen
Roer de yoghurt, mascarpone, suiker en de vanille door elkaar en zet in de koelkast
Voor de scones. Verwarm je oven voor op 220 graden (hete lucht)
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en zet klaar
Doe het zelfrijzendbakmeel, bakpoeder en de boter in een grote kom.
Schenk de karnemelk in een kommetje en warm ietsje op in de magnetron (10 seconden) of even in een pannetje
Wrijf met je vingers de boter door het bakmeel, tot je een fijn, korrelachtig mengsel krijgt
Roer de suiker en het zout erdoor en meng vervolgens, met je handen, beetje voor beetje de karnemelk erdoor
Tot er een plakkerig deeg ontstaat.
Strooi wat bloem op je aanrecht, leg het deeg erop en druk het wat platter. Strooi ook een beetje bloem over je deeg. Niet teveel anders droogt je deeg weer uit.
Met een deegroller rol je het deeg uit, 1-2 cm dik.
Steek met de koekjessteker rondjes uit het deeg en leg de rondjes op de bakplaat
Bestrijk de rondjes met melk (niet de zijkanten)
Zet het bakblik 10-15 minuten in de oven tot de scones gerezen zijn en goudbruin
Warm zijn je scones het lekkerst. Serveer ze met de jam en de vanilleroom
Notities
De vanillepasta die ik gebruik is van Nielsen-Massay (madagascar bourbon vanilla bean paste). Dit is vanille extract, vanille zaadjes in suikerwater. Ideaal voor bakken. Ik bestel het via internet maar een bakwinkel heeft het ook. altijd makkelijk, zo'n potje in je koelkast
Scones zijn het lekkerst warm uit de oven. Als je ze bewaart worden ze snel droog en hard. Je kunt ze wel weer oppiepen in de oven. Even natmaken en in een voorverwarmde oven (220 graden) warm laten worden
Recipe by metzkooktover at http://metzkooktover.nl/scones-met-verse-aardbeienjam/