Print

Scones met aardbeiencompote en vanille yoghurt-mascarpone room

Voorbereidingstijd

Kooktijd

Wachttijd

Totaal

Aantal 15-20 scones

Scones met aardbeienjam

Wat heb je nodig

Voor de compote ( meer dan je nodig hebt maar ook heerlijk door je yoghurt)

Voor de vanille yoghurt-mascarpone room

Voor de scones

Zo maak je het

  1. Begin met de compote, deze moet nog afkoelen ( in de koelkast)
  2. Maak de aardbeien schoon, snijd ze in stukjes (laat de kleintjes heel), doe ze in een pan
  3. Roer de suiker en het citroen sap erdoor en breng langzaam aan de kook
  4. Kook op laag/halfhoog vuur ongeveer 3-4 minuten, tot de suiker is opgelost
  5. Schenk door een zeef, zet de aardbeien apart en breng het sap weer aan de kook.
  6. Meng 1 el water door het aardappelzetmeel en schenk beetje voor beetje door het aardbeiensap zodat het bindt en gelei-achtig wordt. Flink roeren
  7. Roer de aardbeien er door en schenk ik een schaal of in een pot. Zet in de koelkast om af te koelen
  8. Roer de yoghurt, mascarpone, suiker en de vanille door elkaar en zet in de koelkast
  9. Voor de scones. Verwarm je oven voor op 220 graden (hete lucht)
  10. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en zet klaar
  11. Doe het zelfrijzendbakmeel, bakpoeder en de boter in een grote kom.
  12. Schenk de karnemelk in een kommetje en warm ietsje op in de magnetron (10 seconden) of even in een pannetje
  13. Wrijf met je vingers de boter door het bakmeel, tot je een fijn, korrelachtig mengsel krijgt
  14. Roer de suiker en het zout erdoor en meng vervolgens, met je handen, beetje voor beetje de karnemelk erdoor
  15. Tot er een plakkerig deeg ontstaat.
  16. Strooi wat bloem op je aanrecht, leg het deeg erop en druk het wat platter. Strooi ook een beetje bloem over je deeg. Niet teveel anders droogt je deeg weer uit.
  17. Met een deegroller rol je het deeg uit, 1-2 cm dik.
  18. Steek met de koekjessteker rondjes uit het deeg en leg de rondjes op de bakplaat
  19. Bestrijk de rondjes met melk (niet de zijkanten)
  20. Zet het bakblik 10-15 minuten in de oven tot de scones gerezen zijn en goudbruin
  21. Warm zijn je scones het lekkerst. Serveer ze met de jam en de vanilleroom

Notities

  • De vanillepasta die ik gebruik is van Nielsen-Massay (madagascar bourbon vanilla bean paste). Dit is vanille extract, vanille zaadjes in suikerwater. Ideaal voor bakken. Ik bestel het via internet maar een bakwinkel heeft het ook. altijd makkelijk, zo'n potje in je koelkast
  • Scones zijn het lekkerst warm uit de oven. Als je ze bewaart worden ze snel droog en hard. Je kunt ze wel weer oppiepen in de oven. Even natmaken en in een voorverwarmde oven (220 graden) warm laten worden

Recipe by metzkooktover at http://metzkooktover.nl/scones-met-verse-aardbeienjam/