De mussen vallen van het dak van de hitte, als ik dit schrijf, het is vandaag een hele warme zondag. Alleen heb ik een heel groot zwak voor saucijzenbroodjes en maakt het mij niet zoveel uit of het nu winter of hartje zomer is. Ik vind ze altijd onweerstaanbaar. Het boterig krokante van het bladerdeeg en de hartige rolletje van gekruid zacht gehakt, het water loopt me in mijn mond als ik eraan denk. Dit is een sauzenbroodje zoals een saucijzenbroodje moet zijn.
Onlangs kreeg ik de tip op de kookcursus om soezenbeslag aan het gehakt toe te voegen en dat bleek de sleutel tot het perfecte zelfgemaakte saucijzenbroodje. Het soezenbeslag zet uit bij het bakken en zorgt ervoor dat het bladerdeeg zich volledig kan vullen met het gehakt. Bovendien blijft het gehakt sappig en zacht. Een andere tip was om met een plantenspuit een aantal keren, tijdens de kooktijd, in de oven de sproeien. Dan rijst het bladerdeeg beter en wordt het luchtiger.
In mijn koelkast lag nog een rol kant en klaar bladerdeeg en daar maakte ik 2 lange saucijzenrollen van. Deze rollen heb ik in stukjes gesneden en geserveerd als borrelhap. Je kunt natuurlijk ook velletjes bladerdeeg gebruiken.
Saucijzenbroodjes
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 12 stuks
Wat heb je nodig
- 500 gram half om half of rundergehakt
- 8 gram zout
- 1/2 tl peper
- 1/2 tl nootmuskaat
- paar scheutjes maggi
- 12 vellen bladerdeeg of 1 rol bladerdeeg
- wat melk of eigeel om het bladerdeeg te bestrijken
- een plantenspuit met water
Voor het soezenbeslag
- 100 gram water
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 2 eieren, losgeklopt
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden (onder en bovenwarmte)
- Maak eerst het soezenbeslag. Doe het water en de boter in een pannetje en breng het aan de kook. Als alle boter gesmolten is haal je de pan van het vuur. Daarna ga je snel te werk, de massa moet warm blijven. Je spatelt in 1x de bloem erdoor, flink spatelen (geen garde) tot er een soort bal ontstaat. Vervolgens doe je de eieren erbij en ga je weer flink spatelen totdat er een homogene massa ontstaat. Dat is soezenbeslag en dat laat je afkoelen. Dit moet nu ongeveer 100 gram wegen, dat heb je nodig voor het gehakt.
- Het bladerdeeg van de rol snijd je in 2 gelijke stukken. Meng het gehakt in een kom met het afgekoelde soezenbeslag, zout, peper, nootmuskaat en maggi en vorm er 2 rollen van (of 12 rolletjes als je bladerdeegvellen gebruikt). Leg op elk stuk bladerdeeg een rol gehakt en vouw het goed dicht.
- Leg de rollen op een vel bakpapier op een bakplaat met de vouwkant naar beneden. Bestrijk ze met eigeel of melk en schuif de bakplaat de oven in. Spray een paar keer met de plantenspuit in de oven en doe dit tijdens de baktijd iedere 5 minuten. Na ongeveer 20 minuten zijn je broodjes klaar.
Warm, uit de oven, zijn de saucijzenbroodjes het lekkerst. Je kunt ze ook goed eerder maken en later in een warme oven even oppiepen.