Het was een goede eet-dag toen ik deze tacos maakte. Een hele goede eet-dag. Want deze tacos zijn zo-ontzettend-lekker. Als je mij een beetje kent dan weet je dat ik erg teleurgesteld raak als mijn eten niet lekker genoeg is, of dat nu thuis is of in een restaurant. Gelukkig gebeurt dat niet zo vaak, maar deze dag was wel een uitzonderlijke goede eet-dag.
Deze tacos zou ik niet authentiek Mexicaans willen noemen, eerder Tex-Mex. Maar het gaat erom dat ze lekker zijn en dat zijn ze. Wie houdt er nu niet van zachte tortilla’s gevuld met zacht, zoet, pittig gestoofde kip met guacamole. Daarop zelf gemaakte pico de gallo (tomatensalsa) en zoetzure rode ui. Oh ja, er zit ook nog rode en witte kool in voor de knapperigheid. Klinkt trouwens allemaal best gezond ook hè?
Voor de kip heb ik de slow cooker gebruikt maar je kunt de kip ook heel goed stoven in de saus op het vuur. De slow cooker vind ik gewoon een makkelijk apparaat, je hebt er geen omkijken naar. Als de kip gaar is, trek je het vlees in draadjes uit elkaar. Hier gebruik ik mijn staande mixer voor met de platte deeghaak, fluitje van een cent. De kip doe je in de kom en je laat de mixer even laten draaien. Heb je deze niet, dan kan het natuurlijk ook met 2 vorken.
Je vraagt je misschien af waarom hier geen kaas op zit. Ja, dat vraag ik mij eigenlijk ook af, geen idee waarom niet. Ik had de tacos al op voordat ik eraan dacht… Deze tacos kunnen dus heel goed zonder kaas. Alleen denk ik nu dat het zou kunnen dat kaas het nóg lekkerder maakt. Hmmmmmm. Binnenkort moet ik ze nog maar eens maken, gelukkig ligt er nog een portie kip in de vriezer.
Pittige kip taco's met romige guacamole
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Wachttijd
Totaal
Aantal 6-8 personen
Wat heb je nodig
Voor de kipvulling
- 750 gram kipfilet (biologisch)
- 2 tl chipotlesaus (potje bij de goed gesorteerde supermarkt)
- 2 tl gerookt paprika poeder
- 2 tl gemalen komijn
- 2 tl gemalen koriander
- 1 tl oregano, gedroogd
- 1 tl gemalen cayennepeper
- 1 1/2 el bruine suiker
- 1/2 blik gepelde kerstomaatjes ( 1 heel blik als je de kip op het vuur klaar maakt)
- 1 tl zout
Voor de zoetzure uien
- 1 rode ui in hele dunne ringen gesneden
- 1 el suiker
- 100 ml appel azijn (of gewone witte azijn)
- 1 tl zout
Voor de pico de gallo
- 4 rijpe tomaten in kleine blokjes gesneden
- 1 rode of witte ui, heel fijn gesneden
- 1 teentje knoflook, uit de pers of heel fijn gesneden
- sap van 1 limoen
- tl suiker
- 1 handje koriander, fijn gesneden
- 1 Jalopeno peper, fijn gesneden (ik gebruikte ze uit een potje van de supermarkt)
- zout en peper
Voor erbij
- Heerlijke guacamole
- kleine zachte tortilla's (gordita's), 2-3 st. per persoon
- 100 gram rode en 100 gram witte kool, in fijne reepjes gesneden
- extra koriander
- limoen partjes
Zo maak je het
- Voor de zoetzure ui doe je alle ingrediënten in een potje, deksel erop en flink schudden tot de suiker is opgelost. Dit kun je al een dag van te voren doen of 1 uur van te voren. Het moet even kunnen trekken.
- Roer alle ingrediënten voor de kip door elkaar en doe ze in de slowcooker. Ik heb de slowcooker 5 uur op de lage stand laten koken. Heb je geen slowcooker: doe dan alle ingrediënten voor de kip in een braadpan en leg de kip erin. Laat zachtjes gaar sudderen( ong. 30 min), je moet de kip makkelijk uit elkaar kunnen trekken. Let erop dat het vuur niet te hoog staat, dan droogt de kip erg uit.
- Haal de kip uit de saus en trek de kip met 2 vorken in draadjes uit elkaar. Ik doe dit met mijn staande mixer met de platte deeghaak. Paar keer draaien en je heb draadjeskip.
- Kook eventueel de saus nog ietsje in en roer dan de kip door de saus
- Roer voor de pico de gallo alle ingrediënten door elkaar
- Vul de tortilla's eerst met de gesneden kool, daarbovenop wat kip, pico de gallo, guacamole, zoetzure ui en wat extra koriander. Serveer meteen
Notities
- Je kunt in de supermarkt allerlei kruidenmengsels kopen, ook Mexicaanse. Deze kun je ook gebruiken i.p.v. het mengsel dat in het recept wordt aangegeven. Net zo makkelijk. Kijk wel even op het etiket of er zout in zit. Als dat zo is, voeg dan geen extra zout toe. Voeg nog wel de suiker, de chipotlesaus en de bliktomaten toe
- het recept is voor 6-8 personen. Je kunt een deel van de kip makkelijk invriezen voor een volgende keer
- Maak er een Mexicaans smul feestje van en zet alle onderdelen van de taco's los op tafel en laat iedereen zelf z'n taco bouwen! Je kunt dit nog aanvullen met bijvoorbeeld zwarte bonen, kidneybonen, blokjes avocado, kaas, zure room, mais enzovoort.