Pindasoep is een wat gekke soep, vind ik. Pindasaus was voor mij iets voor over de sate, om dat nu in verdunde vorm als soep te eten…. Een tijdje geleden gingen Willem en ik bij vrienden eten en het voorgerecht was pindasoep. Dat was een blije verrassing. De soep was héérlijk en helemaal niet zo zwaar als ik had gedacht. Een vrolijke soep die je kunt aanvullen met allerlei lekkere dingen. Dan maak je er een echte feestmaaltijd van.
Dit heb je nodig voor 1 liter soep
- 1 liter Kippenbouillon (vers of van bouillonblokjes)
- 200 gram gaar kippenvlees *
- 2 1/2 el pittige Surinaamse pindakaas
- 2 1/2 el gewone pindakaas
- 2 el zonnebloemolie
- 1 ui gesnipperd
- 2 tenen knoflook uit de pers
- een stukje gember, geraspt
- 2 tl kerriepoeder (liefst de Hindoestaanse massala)
- 2 tl tomatenpuree
- 1 blikje kokosmelk
- 3 el ketjap (manis)
- 1 tl bruine basterdsuiker
- 2 citroenblaadjes of een stengel sereh
- naar smaak eventueel 2 tl bruine basterdsuiker
- Tauge
Voor erbij
- gehakte pinda’s
- gefruite uitjes
- witte rijst
- koriander
- kroepoek
- reepjes lente-ui
Zo maak je het
Roer de pindakaas goed los in een kommetje met wat bouillon.
Fruit de ui, knoflook en de gember zachtjes aan in de olie. Voeg vervolgens de kerriepoeder en de tomatenpuree toe en fruit dit al roerend mee. Giet de bouillon en de pindakaas erbij en breng, al roerend met een garde, aan de kook. Goed blijven roeren. Kokosmelk, ketjap, basterdsuiker en citroenblad toevoegen en de soep 20 minuten zachtjes laten koken. Verwijder het citroenblad, voeg de taugé en de kip toe en warm nog even goed door.
Doe een lepel rijst in een soepkom en schep de soep erop. Zet de andere bijgerechten op tafel, iedereen kan dit dan zelf bij de soep doen.
*als je de kippenbouillon hebt gemaakt heb je gaar kippenvlees voor in de soep. Maak je de bouillon van blokjes, kook dan blokjes kipfilet even gaar in de bouillon die je gebruikt voor de soep.