Al eerder postte ik een recept voor courgetteblinis met zalm. Heerlijke luchtige pannenkoekjes die je eet met zalm, yoghurt en kruiden. En ook al eens deze pancakes. Ja, ik hou wel van pannenkoeken. Dit recept voor ontbijt-pannenkoekjes met courgette is weer een variatie en net weer even anders.
De derde week van mijn vakantie is om en de luiigheid heeft nu volledig toegeslagen. Heerlijk. Willem en ik zijn de laatste tijd nogal druk geweest. Een beetje te druk. Het duurde best lang voordat ik mij echt kon ontspannen maar dat lukt nu heel erg goed. Vorige week zijn we een week naar Spanje gegaan en nu hebben we heerlijk nóg een week vrij. Wat een zaligheid. Met de ontspanning kwam ook het grote genieten. En weer een beetje prutsen en uitproberen van recepten in de keuken. Ook daar heb ik nu weer meer tijd voor. En omdat we vorige week alleen maar buiten de deur hebben gegeten is een extra dosis groente en fruit wel prettig voor het lijf.
Dit zijn ontbijtpannenkoekjes zijn van volkorenmeel en ik heb wat geraspte courgette toegevoegd. Je proeft de courgette niet echt, hij zorgt ervoor dat de pannenkoekjes lekker smeuïg blijven en dat willen we. Daarnaast heb je zo meteen een deel van je groenten van de dag binnen. Courgettes zijn er nu in overvloed en ik gebruik ze te pas en te onpas. Je verwacht courgette niet in een ontbijt pannenkoekje maar het pakt verrassend goed uit. Probeer het maar eens op je vrije zaterdag of zondag.
Pannenkoekjes met courgette
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 12-15 pannenkoekjes
Wat heb je nodig
- 125 gram volkorenmeel
- 2 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 2 eieren, gesplitst
- 250 ml griekse yoghurt (geen light versie)
- 1 tl vanille extract (optioneel)
- 250 gram grof geraspte courgette (zoveel mogelijk vocht uit laten lekken, ik knijp het eruit in een schone theedoek)
- boter of olie om in te bakken
- bosbessen en ahornsiroop of honing voor erbij
Zo maak je het
- Meng het meel, bakpoeder en het zout door elkaar
- Roer in een andere (grote) kom de yoghurt, eierdooiers en het vanille extract door elkaar
- Spatel de droge ingrediënten door de natte ingrediënten maar roer niet teveel. Het mengsel is dik, het is niet erg als er klonten in zitten. Als je het teveel mengt worden de pannenkoekjes minder luchtig.
- Roer de geraspte, uitgeknepen courgette door het mengsel
- Klop de eiwitten in een aparte klom stijf tot er zachte pieken ontstaan
- Spatel voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten door het beslag. De lucht in de stijfgeklopte eiwitten moet zoveel mogelijk worden bewaard.
- Laat een koekenpan zachtjes warm worden en smelt wat olie of boter in de pan
- Schep hoopjes van het beslag in de koekenpan. Als er luchtbelletjes op de bovenkant van de pannenkoekjes verschijnen kun je de pannenkoekjes omdraaien en de andere kant bruin bakken.
- Houd het vuur redelijk laag anders zijn je pannenkoekjes te snel bruin en is de binnenkant nog niet gaar.
- Warm de bosbessen in een pannetje op het vuur of in een kommetje in de magnetron op tot ze beginnen te knappen en roer door.
- Serveer de pannenkoekjes met de warme bosbessen en wat ahornsiroop of honing
Notities
- de pannenkoekjes zijn ook lekker met plakjes banaan of met gebakken appel