400-500 gram verse pasta (ik gebruikte parpadelle, andere pasta kan natuurlijk ook)
1 courgette in slierten ( in de supermarkt is dit ook kant en klaar te koop
150 gram pancetta of ontbijtspek. (het gerecht is dan niet meer vegetarisch), in reepjes gesneden
2 sjalotjes, gesnipperd
2 tenen knoflook uit de knijper
10 gram gedroogde paddenstoelen (ik gebruik eekhoorntjesbrood)
400-500 gram gemengde paddenstoelen (gebruik wat je lekker vindt, alleen kastanjechampignons kan ook).
Scheutje marsala of droge witte wijn (optioneel)
flesje kookroom
peper en zout
paar takjes tijm, gerist
gehakte peterselie (eventueel)
vers geraspte Parmezaanse kaas (of een vegetarisch alternatief)
Zo maak je het
Week de gedroogde paddenstoelen 1/2 uur in heet (gekookt) water, zoveel tot ze net onder staan. Als ze klaar zijn, leg je een keukenpapiertje in een zeef, zet een kom eronder en giet de paddenstoelen er door heen. Bewaar het weekvocht, spoel de paddenstoelen even af en snijd ze in stukjes.
Maak je verse paddenstoelen schoon. Met een borsteltje of als ze erg vies zijn houd ik ze even onder de kraan (volgens de kookinstructeur van de kookschool kan dit prima)
Zet een pan water op voor de pasta
Neem een (koeken) pan, groot genoeg om straks ook de pasta te kunnen toevoegen en laat deze warm worden
Giet een beetje olijfolie in de pan en bak de courgette slierten op hoog vuur even aan. Ze moeten nog een beetje knapperig zijn en niet bruin worden. Schep ze uit de pan en ze apart (evt in een zeef om even uit te lekken). Veeg de pan met een keukenpapiertje even schoon
Als je pancetta gebruikt voeg je dit nu toe en bak je dit een beetje uit. Als je dit niet gebruikt doe je een beetje olie in de pan.
Voeg de sjalotjes toe, bak ze zachtjes glazig en bak vervolgens kort de knoflook mee. Vuur niet te hoog, de uitjes moeten glazig bakken. Voeg, als het nodig is, een beetje olijfolie toe
Doe de gedroogde paddenstoelen daarbij, zet het vuur weer ietsje hoger, bak ze al roerend mee tot het vocht is verdampt
Bak de verse champignons flink aan, terwijl je ze omschept en maal er flink wat verse peper over
Voeg de tijm toe en bak even mee
Giet het kookvocht van de gedroogde champignons en de marsala/witte wijn in de pan en laat inkoken tot ongeveer 1/3.
Giet de kookroom al roerend door de paddenstoelen, breng aan de kook en zet het vuur laag.
Kook je verse pasta in de tussentijd, in 4 minuten gaar
Roer de gebakken courgette door de saus en roer door.
Proef de saus, voeg eventueel nog zout en peper toe
Laat de pasta uitlekken (bewaar wat kookwater om eventueel nog door de saus te roeren als deze wat dik is) en roer de pasta door de saus. Bestrooi eventueel met fijngehakte peterselie
Serveer met veel vers geraspte Parmezaanse kaas
Notities
Als je de pasta zonder pancetta/spek maakt kan de saus wel wat extra zout gebruiken. Scheutje bouillon (uit een flesje) of gewoon wat zout
Kipfilet of een restje gebraden kip is ook heerlijk door de saus
als je de pasta afgiet, bewaar wat kookvocht. Er zit zetmeel van de pasta in het water en als je dan een scheutje door je saus roert wordt je saus niet meteen waterig maar blijft het wat binding houden.
Recipe by metzkooktover at http://metzkooktover.nl/paddenstoelensaus/