Vanochtend werd ik wakker en was helemaal verbaasd. Regen? Daar ben ik niet echt meer op ingesteld. Het is volgens de kalender dan misschien herfst, aan het weer was dat niet te merken de afgelopen week. Wat heerlijk zeg, nog even een beetje nazomeren. Willem en ik hebben een caravan die in het naseizoen op een camping in Bloemendaal staat. De afgelopen week heeft mijn moeder, die in Friesland woont, er gebruik van gemaakt. Wat heeft ze het getroffen zeg! Ze fietst en wandelt er op los en wij konden ‘s avonds gezellig even koffie bij haar drinken. Zo genoten wij ook nog van de nazomer op de camping.
Mooi weer went snel, slecht weer toch een stuk minder. Nou ja, muziekje aan, kopje koffie erbij en een stukje tikken voor mijn blog, ik hoef gelukkig nog niet naar buiten.
Dit weer vraagt om een mooi herfstgerecht: daarom voor jullie vandaag dit recept voor een heerlijke pasta met een romige paddenstoelensaus. De paddenstoelensaus maak ik met verse en met gedroogde paddenstoelen. De gedroogde paddenstoelen week je een half uurtje in heet water zodat ze weer zacht worden. Het weekvocht en de geweekte paddenstoelen gebruik je in de saus die dan een veel intensere paddenstoelensmaak krijg, zó lekker! Wel goed door een keukenpapiertje zeven anders heb je zand in je pasta en dat is heel erg vies.
Naast de pasta voeg ik ook courgetteslierten toe, een beetje extra groenten kan geen kwaad toch? In deze paddenstoelensaus gebruik ik pancetta maar gewone spekjes of helemaal geen vlees kan ook. Voeg in dat laatste geval wel wat extra zout of bouillon toe. Veel kaas erover en een frisse salade erbij en je maaltijd is klaar.
Geniet ervan.
Pasta met romige paddenstoelensaus
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Wachttijd
Totaal
Aantal 4 personen
Wat heb je nodig
- 400-500 gram verse pasta (ik gebruikte parpadelle, andere pasta kan natuurlijk ook)
- 1 courgette in slierten ( in de supermarkt is dit ook kant en klaar te koop
- 150 gram pancetta of ontbijtspek. (het gerecht is dan niet meer vegetarisch), in reepjes gesneden
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- 2 tenen knoflook uit de knijper
- 10 gram gedroogde paddenstoelen (ik gebruik eekhoorntjesbrood)
- 400-500 gram gemengde paddenstoelen (gebruik wat je lekker vindt, alleen kastanjechampignons kan ook).
- Scheutje marsala of droge witte wijn (optioneel)
- flesje kookroom
- peper en zout
- paar takjes tijm, gerist
- gehakte peterselie (eventueel)
- vers geraspte Parmezaanse kaas (of een vegetarisch alternatief)
Zo maak je het
- Week de gedroogde paddenstoelen 1/2 uur in heet (gekookt) water, zoveel tot ze net onder staan. Als ze klaar zijn, leg je een keukenpapiertje in een zeef, zet een kom eronder en giet de paddenstoelen er door heen. Bewaar het weekvocht, spoel de paddenstoelen even af en snijd ze in stukjes.
- Maak je verse paddenstoelen schoon. Met een borsteltje of als ze erg vies zijn houd ik ze even onder de kraan (volgens de kookinstructeur van de kookschool kan dit prima)
- Zet een pan water op voor de pasta
- Neem een (koeken) pan, groot genoeg om straks ook de pasta te kunnen toevoegen en laat deze warm worden
- Giet een beetje olijfolie in de pan en bak de courgette slierten op hoog vuur even aan. Ze moeten nog een beetje knapperig zijn en niet bruin worden. Schep ze uit de pan en ze apart (evt in een zeef om even uit te lekken). Veeg de pan met een keukenpapiertje even schoon
- Als je pancetta gebruikt voeg je dit nu toe en bak je dit een beetje uit. Als je dit niet gebruikt doe je een beetje olie in de pan.
- Voeg de sjalotjes toe, bak ze zachtjes glazig en bak vervolgens kort de knoflook mee. Vuur niet te hoog, de uitjes moeten glazig bakken. Voeg, als het nodig is, een beetje olijfolie toe
- Doe de gedroogde paddenstoelen daarbij, zet het vuur weer ietsje hoger, bak ze al roerend mee tot het vocht is verdampt
- Bak de verse champignons flink aan, terwijl je ze omschept en maal er flink wat verse peper over
- Voeg de tijm toe en bak even mee
- Giet het kookvocht van de gedroogde champignons en de marsala/witte wijn in de pan en laat inkoken tot ongeveer 1/3.
- Giet de kookroom al roerend door de paddenstoelen, breng aan de kook en zet het vuur laag.
- Kook je verse pasta in de tussentijd, in 4 minuten gaar
- Roer de gebakken courgette door de saus en roer door.
- Proef de saus, voeg eventueel nog zout en peper toe
- Laat de pasta uitlekken (bewaar wat kookwater om eventueel nog door de saus te roeren als deze wat dik is) en roer de pasta door de saus. Bestrooi eventueel met fijngehakte peterselie
- Serveer met veel vers geraspte Parmezaanse kaas
Notities
- Als je de pasta zonder pancetta/spek maakt kan de saus wel wat extra zout gebruiken. Scheutje bouillon (uit een flesje) of gewoon wat zout
- Kipfilet of een restje gebraden kip is ook heerlijk door de saus
- als je de pasta afgiet, bewaar wat kookvocht. Er zit zetmeel van de pasta in het water en als je dan een scheutje door je saus roert wordt je saus niet meteen waterig maar blijft het wat binding houden.