Dit is op het moment mijn favoriete gerecht voor een snelle en gezonde maaltijd. Koken kun je dit natuurlijk niet noemen en het recept is ook nog eens een beetje gepikt. Maar het is wel héél erg lekker.
Vorige zomer at ik bij een strandtent in Bloemendaal een overheerlijk naanbroodje met falafel als lunch. Dit is de wat uitgebreidere versie daarvan waar ik ook iedere keer weer op varieer. Het ligt er een beetje aan hoeveel tijd ik heb en wat ik in huis heb.
Guacamole vind ik het lekkerst erop maar je kunt natuurlijk ook een avocado prakken en verse kruiden erop strooien als je niet zoveel tijd hebt. De tzatziki kun je vervangen door Griekse yoghurt waar je chilisaus en wat fijngesneden koriander doorheen roert en varieer met de groenten die je in huis hebt. De basis is het naanbroodje, de falafel, salade met de smeuïge sauzen. Het broodje kan dus snel klaar of razendsnel klaar zijn.
Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
Naanbrood salade met falafel
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 1 portie
Wat heb je nodig
- een naanbroodje
- een halve portie falafel (de pittige variant van Maza vind ik zelf het lekkerst)
- fijn gesneden rauwe spinazie of andere sla
- 1 of 2 in stukjes gesneden tomaat
- een kleine geraspte wortel
- 2 volle el Heerlijke guacamole
- 2 volle el Tzatziki
- fijngesneden kruiden, koriander, munt, peterselie
- een half bakje rode biet met appelblokjes (uit de koeling bij AH) of snijd een gekookte rode biet in stukjes
- wat kant en klare dressing of maak zelf een snelle dressing van wat (lekkere) olie en azijn met peper/zout en een drupje honing.
Zo maak je het
- Zet een koekenpan op het vuur en bak de falafel in een klein laagje olie bruin.
- Leg het naanbrood in een voorverwarmde oven (volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking) of, nóg sneller, stop het broodje in je broodrooster.
- De fijngesneden spinazie meng je in een kom met wat dressing en doe hetzelfde met met de geraspte wortel.
- Besmeer het warme naanbrood met de guacamole en verdeel de spinazie daarover. Verspreid daarover de andere groenten, de kruiden en de falafel. En lepel er als laatste een grote dot tzatziki over. Ja, zo makkelijk is het.
Notities
De tzatziki kun je vervangen door griekse yoghurt waar je wat chilisaus door hebt geroerd, ook lekker!
Je kunt een snelle guacamole maken door de avocado te prakken met wat kruiden en zout en peper erdoor.