Dit schrijf ik terwijl ik de gegrilde groentetaart eet. Twee dingen tegelijkertijd, dat moet je nooit doen. Maar ik móest meteen hierover schrijven. Deze taart is zooooo lekker. De bodem is bros en boterachtig, daar bovenop een dun laagje zoet-hartige uien jam. Dan een dikke laag met allerlei gegrilde groenten, afgetopt met gesmolten geitenkaas en rucola. Zucht.
Een paar jaar geleden maakten Willem en ik een rondreis door Schotland en daar kreeg ik een gegrild groente taartje zoals dit als voorgerecht. De combinatie van de verschillende ingrediënten vond ik heerlijk! Het gerecht is in mijn hoofd blijven zitten en vandaag heb ik een poging gewaagd de taart na te maken. Ik moet zeggen; dat is best goed gelukt.
Hier maak ik hem als hoofdgerecht maar een klein stukje of een klein taartje als voorgerecht kan natuurlijk ook. De taart is vegetarisch maar niemand houdt je tegen als je wat parmaham of zoiets erop wilt doen. Lijkt mij een prima combinatie.
Je bakt eerst de bodem van de taart helemaal gaar en vult hem vervolgens met de uien marmelade en de gegrilde groenten. Gebruik gewoon de groenten die je lekker vindt, de meeste harde groenten kun je roosteren of grillen. Naast aubergine en courgette kun je bijvoorbeeld ook wortels, bietjes of zoete aardappel roosteren. Probeer maar eens wat verschillende dingen.
Geroosterde groententaart
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 6 personen
Wat heb je nodig
- 1 portie Korstdeeg of 1 rol kant en klaar bladerdeeg
- 3 el Rode uien jam zelfgemaakt of kant en klaar gekocht in een goed gesorteerde supermarkt
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 2 winterpenen
- 2 paprika's
- 150 gram half-gedroogde tomaatjes gekocht of zelfgemaakte Zongedroogde tomaatjes
- 250 gram kastanjechampignons
- 3 el olijfolie
- zout en peper
- 100 gram zachte geitenkaas
- wat rucola
Verder heb je nodig
- een langwerpige of ronde bakvorm met losse bodem. Of eventueel een porseleinen quichevorm
- bakbonen voor het blind bakken van de bodem
- 2 bakplaten van je oven voor de groenten
Zo maak je het
- Verwarm je oven voor op 180 graden.
- Maak het Korstdeeg volgens het recept of neem een rol kant en klaar bladerdeeg. Je gaat het deeg blind bakken. Je bakvorm hoef je niet in te vetten, er zit genoeg boter in het deeg. Bekleed je bakvorm met het deeg en druk het voorzichtig aan in de hoeken en langs de randen. Snijd de bovenkant tot aan de vorm af.
- Leg een vel bakpapier op het deeg en vul dit met de bak bonen, zorg dat in de hoeken bonen liggen. Bak de bodem 15 minuten en verwijder het bakpapier en de bonen. Bak dan de bodem in 10-15 minuten af. Hij moet gaar en goudbruin van kleur zijn. Verwijder de vorm en laat afkoelen. Als je de bodem in een quichevorm hebt gebakken, laat je de bodem in de vorm zitten.
- Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 graden en bekleed 2 bakplaten met bakpapier
- De courgette, aubergine,en winterpenen snijd je in blokjes, de champignons snijd je in vieren, de paprika in reepjes.
- Verdeel de groenten over de 2 bakplaten Meng de 3 lepels olijfolie met wat peper en zout door de groenten. Schuif de bakplaten in de oven. Rooster de groenten ongeveer 20 minuten, schep ze halverwege even om. De groenten zijn klaar als de randen gekleurd zijn en de groenten zacht.
- Smeer de rode uien jam over de bodem van de taart en verdeel vervolgens de groenten daarover.
- Breek de geitenkaas in stukjes over de groenten. Zet de taart nog ongeveer 5-10 minuten in de oven tot de geitenkaas lichtbruin kleurt en de taart helemaal warm is. Strooi wat rucola over de taart
Notities
De paprika's kun je ook met de rest van de groenten, in stukken gesneden, mee roosteren, maar ik vind ze lekkerder als het velletje is verwijderd. Zet de grill van je oven aan. Snijd de paprika's doormidden en verwijder de zaadlijsten. Leg de stukken paprika, met de velkant naar boven, op een stuk aluminiumfolie onder de grill. Afhankelijk van hoe heet je grill wordt, grill je ze zo'n 10-15 minuten. Tot het velletje zwart is. Vervolgens doe je de paprika's in een plastic zakje en laat ze afkoelen. Dan kun je het vel heel makkelijk verwijderen. Snij dan de paprika's in stukken.