Een goede gehaktbal is zo lekker. Uit de jus, bij een kruimig gekookte aardappel en verse groenten. Of juist op een vers broodje met een fijne lik mayonaise. Willem houdt erg van een goede gehaktbal. Ja..de liefde van de man gaat door de maag, ook bij Willem.
Een goede gehaktbal heeft aandacht en liefde nodig. Onnodig te zeggen dat dit voor al je gerechten geldt, met een portie liefde wordt het allemaal zoveel lekkerder. Je kunt ieder soort gehakt gebruiken, ik gebruik hier rundergehakt. Half om half vind ik wel iets lekkerder alleen is rundergehakt is wat magerder.
Het gehakt meng je met aandacht tot het een goed samenhangend geheel. De ballen draai je mooi rond en glad en vervolgens laat je ze een half uurtje in de koelkast rusten. Dat hoeft niet perse hoor, als je geen tijd hebt kun je ze meteen braden. De ballen worden wat steviger en vallen minder snel uit elkaar als je ze even laat rusten. Ze gedijen goed bij een beetje rust. Het braden doe je ook met aandacht. Niet te hard aanbraden, je zet de gaspit halfhoog en de ballen draai je regelmatig. En dan nog even gaar sudderen in de bouillon. Ach.. zo lekker… een simpele gehakbal…
Gehaktballen!
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Wachttijd
Totaal
Aantal 5-6 ballen
Wat heb je nodig
- 500 gram rundergehakt
- 2 boterhammen zonder korst, geweekt in 100 ml melk
- 2 eieren
- 1 tl zout
- 2 1/2 el ketjap
- 2 1/2 el grove mosterd
- 1 tl sambal of cayennepeper
- 2 uien, in ringen gesneden
- vloeibare bakboter
- 1 potje runderfond
Zo maak je het
- Neem een grote schaal en doe daarin het gehakt, de eieren, het zout, de ketjap, de mosterd en de cayennepeper. Knijp het brood uit en doe dit ook in de kom ( restant melk kan weg). Meng dan alle ingrediënten heel goed door elkaar, met je handen. Goed door elkaar kneden tot een samenhangende massa, de ingrediënten moeten goed vermengd worden.
- Vorm van het mengsel 5 of 6 mooie ronde ballen, leg ze op een bord en zet het bord een half uur of langer in de koelkast. De ballen kunnen dan opstijven, dan barsten ze minder snel.
- Zet je braadpan op halfhoog vuur en laat deze warm worden. Giet er ongeveer 4 el bakboter in, als het schuim wegtrekt leg je de ballen erin. Braad de ballen rondom bruin en haal ze er dan nog even uit. Braad dan, in dezelfde boter, de uien bruin. Leg de ballen terug in de pan, giet het fond erbij en eventueel nog een beetje water. Je ballen moeten ongeveer half onder water staan. Zet de deksel op de pan, draai het vuur op sudderstand en laat de ballen in ongeveer 30 minuten gaar worden