Ergens is een plaatje van prachtige groene flensjes in mijn hoofd blijven hangen. Waar heb ik die toch gezien, iets met rijstmeel en spinazie? Gelukkig kom ik het recept weer tegen in een Delicious. Het kan maar weer uit mijn hoofd zijn, al die onnodige ballast.
Het blijken de groene spinazie-rijstmeel flensjes te zijn van The green kitchen ( www.greenkitchenstories.com). Op de site kan ik overigens de flensjes niet vinden, maar wel een hoop andere lekkere vegetarische gerechten. The green kitchen wordt gemaakt door een familie van prachtige gezonde glanzende mensen die alleen maar dingen eten die goed voor je zijn, op de meest prachtige locaties. Zo lijkt het in ieder geval en dat wil ik natuurlijk ook. Eerst maar eens beginnen met de flensjes, hopelijk komt de rest dan vanzelf.
De flensjes zijn gemaakt van rijstmeel, eieren en plantaardige melk en het mengsel maak je in je blender. Reuze makkelijk. Het oorspronkelijke recept heb ik iets aangepast, ik heb half kokosmelk/half amandelmelk gebruikt en heb fijngesneden limoenblaadjes (djeroek poeroet) toegevoegd, voor een Oosters tintje. The green kitchen vult de flensjes met een kikkererwten mengsel, ik vul ze met wokgroenten en tofu of kip en ik geef er een lekker pindasausje bij.
Gisteravond heb ik dit gerecht gemaakt en ik vond het zo lekker dat ik de flensjes vandaag met de lunch nog maar een keer heb gegeten. Ik eet alleen nog maar dingen die goed voor me zijn. Oh en die prachtige locatie, die komt er ook aan. Als jullie dit lezen zit ik samen met mijn zusje Yvonne, in het vliegtuig naar Kaapstad. Zie je wel, het komt allemaal goed…
Spinazie-kokos flensjes met wokgroenten
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Wachttijd
Totaal
Aantal 4-6 personen
Wat heb je nodig
Voor de flensjes ( 10-12 dunne flensjes)
- 5 scharreleieren
- 250 ml kokosmelk
- 250 ml amandelmelk of andere plantaardige melk
- 1/2 zak rauwe gewassen spinazie
- 200 gram rijstmeel
- 1 el olie of gesmolten boter plus extra om te bakken
Voor de vulling:
- 500-750 gram groente, neem wat je lekker vindt of wat je nog in de koelkast hebt. Ik gebruikt hier wortel, boontjes, paprika en taugé. Je kunt ook een zak kant en klare wok groenten kopen. Snijd de groente in stukjes of reepjes. Bij de bereiding bak je eerst de groente die de meeste tijd nodig hebben.
- 1 pakje pittige tofu roerbakreepjes (deze zijn gemarineerd en gebakken verkrijgbaar in de supermarkt). Kipblokjes of biefreepjes kunnen ook, dan is het recept natuurlijk niet meer vegetarisch.
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook
- 2 el sojasaus (ik gebruik de minder zoute versie)
- 2 el water
- 2 tl sesamolie
- 2 tl honing
Voor erbij:
- pindasaus. Kant en klaar gekocht of zelf gemaakt (zie de notities)
- fijngehakte koriander
- kroepoek
- gefruite uitjes
- gehakte nootjes (ik gebruik de honey roasted van Calvé. Nee ik heb geen aandelen bij Calvé, ik vind de nootjes gewoon zo ontzettend lekker bij Oosterse gerechten)
Zo maak je het
- Doe de eieren in de blender en voeg de rest van de ingrediënten toe voor de flensjes. Pureer alles tot een glad mengsel en laat het mengsel minimaal een half uur rusten. Je kunt het ook al een paar uur, tot een halve dag van tevoren maken.
- Zet een koekenpan op halfhoog vuur en laat deze goed warm worden. Gebruik een koekenpan die niet te groot is (diameter 20 cm), dan draai je de flensjes makkelijker om
- Doe wat olie of boter in de koekenpan en giet een dun laagje van het beslag in de pan. Draai de pan meteen rond zodat het beslag goed over de bodem verdeeld wordt. Bak het flensje 1-2 minuten en draai het met een spatel voorzichtig om en bak de andere kant ook 1-2 minuten. Houd de flensjes warm op een bord in een lauw/warme oven of boven een pan heet water. Bak de rest van de flensjes.
- Roer de sojasaus, het water, de sesamolie en de honing door elkaar.
- Verwarm de pindasaus en houd deze warm tot gebruik
- Zet je wok op het vuur en laat deze goed heet worden. Giet een beetje olie in de wok en draai deze rond zodat ook de zijkanten bedekt zijn.
- Bak de knoflook en de ui in de olie, al omscheppend, ongeveer 30 seconden
- Voeg de groenten toe die de meeste tijd nodig hebben om gaar te worden (wortel, boontjes), bak al omscheppend ongeveer 30 seconden op hoog vuur.
- Nu doe je 2/3 van het sausje erbij en blijf je de groenten omscheppen tot ze bijna gaar zijn en het vocht verdwenen is. Beetje extra water erbij als de groenten dan nog niet (beet) gaar zijn en weer omscheppen.
- Voeg de overige groenten ( taugé, paprika, lente-ui), de tofublokjes en het laatste beetje saus toe en schep alles snel nog even om.
- Leg een flensje op een bord, schep wat groenten op de helft van het flensje en vouw de andere helft van het flensje over de groenten.
- Lepel een beetje pindasaus erover, garneer met de koriander, nootjes en uitjes en geef er kroepoek bij.
Notities
- Voor een makkelijke pindasaus fruit je een teentje knoflook even aan in wat olie (steelpannetje), schep er 2 el pindakaas, 2 el zoete ketjap en 5 el water bij. Breng al roerende op half hoog vuur aan de kook. Verdun eventueel nog met extra water. Voeg een tl sambal toe.