Vandaag geef ik een recept voor een Libanese fattoush salade met halloumi. Heerlijk en makkelijk op lome warme dagen zoals we nu hebben.
Mem (mijn moeder) is een paar dagen in Haarlem en logeert in het huis van Yvonne. Yvonne logeert in mijn caravan op de camping in Bloemendaal. Dat is geen straf overigens, het is daar heerlijk. Mem krijgt vandaag een paar vriendinnen op bezoek die ze Haarlem wil laten zien en ze blijven ook slapen. Vandaar de woningruil. Gistermiddag kwam mem in Haarlem aan met de trein uit Leeuwarden en we hebben ‘s avonds heerlijk samen voor Yvonnes huis gegeten. Uitzicht over het Spaarne en een langzaam ondergaande zon, het was een super zomeravond.
Ik maakte deze fattoush salade en combineerde het met couscous, merguezworstjes, warme pitabroodjes en knoflooksaus van geroosterde knoflook (recept volgt later). We hebben gesmuld. De gezelligheid, locatie en het weer zal ook meegespeeld hebben, alles ging schoon op. De salade is heel makkelijk te maken en de heerlijke dressing met granaatappelsap maakt de salade. Daarnaast zitten er nog knapperige pitacroutons, veel kruiden en lekkere zoutige gegrilde halloumi door. Heel erg lekker!
Het recept is voldoende voor een (vegetarisch) hoofdgerecht voor 2 personen. Combineer je de salade zoals ik hierboven deed, dan wordt het een bijgerecht en kun je meer monden voeden. Merquezworstjes en couscous zijn er dus heerlijk bij en wat denk je van een (kant en klaar) gegrild kippetje, falafel balletjes, warme pitabroodjes of Turks brood met lekkere kant en klare dips als hummus of tzatziki.
Het mooie weer blijft maar aanhouden. Ik vind het een topzomer dit jaar, al zijn de meningen daar geloof ik wat over verdeeld. Maar wat mij betreft krijgen we ieder jaar zo’n zomer. Vanaf maart is het al heerlijk zacht weer, vaak zon, af en toe wat regen. En dan zijn we nu al bijna september. Heerlijk. Ik kan mij bijna niet voorstellen dat het ooit anders wordt maar weeronline zegt dat dit nu echt binnenkort gaat gebeuren….
Fattoush salade met halloumi
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 2-4 personen
Wat heb je nodig
- 250 gram snoeptomaatjes in plakjes gesneden, of 4 grote tomaten in kleine blokjes gesneden
- 1 komkommer, geschild, doormidden gesneden, zaadjes verwijderd en in blokjes gesneden (of 2 kleine komkommers)
- 1/2 bos radijs, gewassen en in hele dunne plakjes gesneden
- 1 rode ui, in hele dunne ringen gesneden
- een klein bosje bladpeterselie, blaadjes fijn gesneden
- een klein bosje munt, blaadjes fijn gesneden
- 1 kropje litttle gem sla, in reepjes gesneden
- 1 of 2 (oude) pitabroodjes
- wat olie om het broodje te bestrijken
- 2 tl sumac (optioneel)
- 1 pakje halloumi, in plakken gesneden
Voor de dressing:
- 1 el granaatappelmelasse (Turkse winkel of goed gesorteerde supermarkt)
- 4 el olijfolie
- 1 tl honing
- 1 el water
- peper en zout
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Snijd het pita broodje helemaal open, zodat je 2 helften hebt. Besmeer beide kanten met olie en bestrooi met een beetje sumac. Leg de broodjes op een rooster van je oven en laat ze in ongeveer 10 minuten krokant en een beetje bruin worden. Draai halverwege om. Breek in kleinere stukken.
- Leg de ringetjes rode ui 5 minuten in een kommetje met water. Dan wordt de smaak wat minder scherp. Laat de ui even uitlekken in een zeef
- Meng de ingrediënten voor de dressing goed door elkaar, dit gaat het handigst in een klein potje. Deksel erop en flink schudden.
- Verwarm je grillpan en grill de plakken halloumi aan beide kanten (ongeveer 3 minuten per kant)
- Meng de stukjes tomaat, komkommer, plakjes radijs, rode ui, reepjes little gem, munt en peterselie door elkaar.
- Meng de dressing door de salade, leg de halloumi stukken erboven op en bestrooi met de stukjes krokante pita en eventueel nog een beetje extra sumac.
Notities
- Het recept is voldoende voor een lichte maaltijd voor 2 personen of als bijgerecht voor 4 personen
- Als je de salade serveert met bijvoorbeeld een gegrilde kip, merguez worstjes of falafel balletjes, pitabroodjes en wat lekkere smeersels als humus, tzatziki of knoflooksaus wordt het een uitgebreidere maaltijd voor meer personen.
- Het in dunne plakjes snijden van de radijs en dunne ringen van de ui gaat het makkelijkst met een mandoline. Die is sowieso heel erg handig om in huis te hebben (pas wel op je vingers). Met een mes snijden kan natuurlijk ook.