Print

Croque Madame

Voorbereidingstijd

Kooktijd

Totaal

Aantal 2 personen

Tosti met bechamelsaus en een spiegelei

Wat heb je nodig

Zo maak je het

  1. Begin met de béchamelsaus. Smelt de boter op laag vuur, in een steelpan (laat dit niet bruin worden)
  2. Roer, met een garde, de bloem er doorheen. Het wordt dan wat klonterig, dat is de bedoeling. Blijf roeren en laat de bloem garen.
  3. Roer dan, weer met de garde, de melk er beetje voor beetje doorheen. Blijf roeren met de garde, het vuur niet te hoog, het wordt dan langzaam een dikke saus, Laat een paar minuutjes zachtjes doorkoken.
  4. Roer de helft van de kaas erdoor en laat dit in de saus smelten.
  5. Roer de mosterd, nootmuskaat en de peper door de saus.  Zet het vuur uit.
  6. Zet de grill van de oven vast aan.
  7. Zet een koekenpan op laag vuur en laat de pan warm worden
  8. Besmeer de boterhammen aan één kant met boter. Leg 2 boterhammen met de beboterde kant naar beneden in de koekenpan.
  9. Leg op elke boterham 2 plakken ham en smeer daar een eetlepel bechamelsaus over en verdeel daar vervolgens de kaas over.
  10. Leg de 2e boterham erboven op.
  11. Als de boterham aan de onderkant bruin is, keer je de croque om en bak je de andere kant bruin.
  12. Lepel nog een 2 eetlepels béchamelsaus over de croque en zet de koekenpan even onder de grill. Let goed op, het is de bedoeling dat de béchamel ietsje bruint en niet zwart wordt.
  13. Schep de 2 croques uit de koekenpan en leg ze op een bordje
  14. Veeg de warme koekenpan met een papiertje schoon, smelt nog een beetje boter erin en bak 2 spiegeleitjes
  15. Leg de spiegeleitjes op de croques.

Notities

  • Je houdt saus over, een hele kleine hoeveelheid is lastiger te maken. Je kunt het gebruiken om bijvoorbeeld je pastaschotel mee te gratineren. Weer verwarmen, iets verdunnen en over je pastaschotel verdelen. Vervolgens gaat het de oven in. 
  • Je kunt de gruyère vervangen door bijvoorbeeld een mengsel van Gruyère met Emmentaal, Parmezaan of comté  kaas of gebruik gewoon kaas die je lekker vindt. Liefst een kaas die een beetje pittig is en goed smelt. Zelfs een mengsel met blauwe kaas als je dat lekker vindt!
  • Meestal wordt voor de croque Madame/Monsieur gewoon witbrood gebruikt (soms zonder korstjes). Maar gebruik vooral je favoriete brood.
  • Leg eens een paar plakken tomaat tussen je croque in plaats van ham
  • serveer er een salade bij en je hebt een licht hoofdgerecht.

Recipe by metzkooktover at http://metzkooktover.nl/croque/