Dit is eigenlijk één van mijn favoriete zomergerechten, maar in de winter smaakt het natuurlijk ook. Heerlijke dikke zachte luchtige pannenkoekjes met een frisse dot gekruide Griekse yoghurt en het zoutige gerookte van de zalm en Zoetzure komkommer . Glaasje witte wijn erbij en de zon gaat schijnen.
De blini’s kunnen heel goed als lunch, als voorgerecht of als licht hoofdgerecht met een salade erbij. Dat laatste werkt voor mij wel maar Willem blijft dan altijd een beetje hongerig kijken. Misschien ook meer iets voor een meidenavond.
Dit heb je nodig voor ongeveer 25 kleine pannenkoekjes
Courgette blini's met zalm
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Wachttijd
Totaal
Aantal 25
Wat heb je nodig
Voor de blini's:
- 130 gram bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 2 eieren, losgeklopt
- 1 courgette geraspt
- 125 ml bruisend bronwater
- 1 el gehakte bieslook
- 1 el gehakte dille
- olie om te bakken ( ik gebruik arachide olie)
Voor de yoghurt dip
- 250 gram Griekse yoghurt
- 1 el citroen of limoensap
- 1 tl honing
- 1/2 el gehakte dille
- 1/2 el gehakte bieslook
- peper en zout
Voor erbij:
- gerookte vis, zalm, forel of wat je lekker vindt
- Zoetzure komkommer
Zo maak je het
- Doe de geraspte courgette in een zeef, bestrooi met zout en laat 30 minuten uitlekken boven een kom. Knijp vervolgens zoveel mogelijk vocht uit de courgette. Dit gaat het makkelijkst als je de courgette in een schone theedoek doet, de theedoek boven de courgette vastpakt en al draaiend het vocht uit de courgettes drukt.
- De courgette doe je vervolgens in een kom, samen met de bloem, bakpoeder en het zout en roer met een garde of spatel het bronwater, de eieren en als laatste de kruiden erdoor. Laat het beslag 20 minuten staan.
- Zet een koekenpan op half hoog vuur en laat de pan even warm worden. Giet een klein beetje olie in de pan en schep er 3 of 4 hoopjes beslag in. Als er belletjes ontstaan bovenop de pannenkoekjes draai je ze voorzichtig om en bak je de andere kant. Herhaal dit tot het beslag op is. De pannenkoekjes kun je warm houden op een bord in de oven ( 80 graden).
- De yoghurt roer je met het citroensap, de kruiden, honing en wat peper en zout door elkaar. Proef en voeg eventueel nog wat honing of citroensap toe naar smaak.
Eet de blini's met een lepeltje yoghurt, reepje zalm en wat zoetzure komkommer erop.