Courgettesoep maakte ik al regelmatig. Om een of andere reden, ik weet niet zo goed waarom, koop ik vaak courgettes. Dan ben ik van plan om groentes te roosteren maar dan verander ik van gedachten en wordt het een ander gerecht. Met als resultaat dat de courgette weer blijft liggen. Best sneu eigenlijk. Maar uiteindelijk komt het weer goed. De courgette belandt meestal in de soep, tot voor kort in de courgettesoep.
Tot ik laatst ook een halve zak spinazie over had en een puntje blauwe kaas, een prima combi met de courgettes bedacht ik. En dat was ook zo, die soep was véél lekkerder. Als je niet van blauwe kaas houdt, kruidenkaas doet het ook prima. Tegenwoordig heb ik altijd een voorraadje van die kleine pakjes ingevroren spinazie uit de supermarkt in mijn vriezer liggen, voor het geval er weer een courgette op moet.
En.. misschien een rare tip, dus doe ermee wat je wilt, maar als je maar een heel klein beetje bouillon gebruikt voor het koken van de groenten, kun je de gepureerde groenten ook als pastasaus gebruiken. Écht heel erg lekker. Een uitgebakken spekje erdoor of wat restjes kip, beetje geraspte Parmezaanse kaas erop. Supermakkelijke gezonde maaltijd.
Courgette-spinaziesoep met blauwe kaas
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 4 porties
Wat heb je nodig
- 2 courgettes, geraspt
- 1 klein pakje diepvriesspinazie (niet de versie á la créme )
- 1 ui, fijn gesneden
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 el olie
- 1/4 pakje blauwe kaas (ik gebruik Danablu, in zo'n plastic driehoek uit de koeling van de supermarkt)
- 700 ml kippenbouillon van één blokje. De kaas is ook al zout.
Zo maak je het
- Zet een (soep) pan op het vuur en fruit de ui en de knoflook in een klein beetje olie.
- Voeg de geraspte courgettes, het blokje spinazie en de bouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken terwijl je regelmatig roert. De spinazie is dan wel ontdooid en de courgettes gaar.
- Pureer de soep met de staafmixer of in de blender. Breng de gepureerde soep weer aan de kook, zet het vuur laag.
- Roer de blauwe kaas door de soep en laat deze smelten. Proef de soep en voeg naar smaak peper en zout toe.
Notities
Als de soep nog iets te dik is, voeg je wat extra bouillon of water toe