Een goede cake is zo makkelijk nog niet. Mijn zoektocht is al erg lang en nog lang niet afgerond. Veel cakes zijn lekker, heerlijk zelfs maar het kan iedere keer nóg lekkerder. De ultieme cake voor mij is redelijk compact, klef en smeuïg, met een lichte vanillesmaak. Al is een cake met wat geraspte citroen erin ook niet te versmaden. Nu ben ik niet echt een bak-wonder, dat is precisiewerk en ik ben toch meer van een beetje van dit en een beetje van dat, wat koken is. Bij bakken moet je tot op de gram het recept volgen anders kan het eindresultaat zomaar eens anders uitpakken dan je verwacht.
Maar ja, eigenwijs ben ik dan toch, ik wil dan toch nog iets toevoegen of anders maken. Soms pakt dat goed uit. Bij deze cake dus.
Dit is een klassieke vier-vierde cake. Een basiscake met dezelfde hoeveelheid bloem/eieren/suiker/boter, van alles één-vierde dus. Maar ik heb wat meer vocht gebruikt en een klein beetje custardpoeder. Dat had ik ergens gelezen en dat leek mij lekker. De cake wordt ook op een lagere temperatuur gebakken dan een klassieke cake en langer.
Deze cake komt aardig in de richting van mijn ultieme cake, hij is heerlijk. Hij mag nog ietsje kleffer. Mocht je nog een tip hebben hiervoor, laat je het mij dan weten?
Cake
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 1 cake
Wat heb je nodig
Zorg dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
- 200 gram boter
- 200 gram bloem
- 200 gram basterdsuiker
- 1/8 tl zout
- 4 eieren, losgeklopt
- 10 gram custardpoeder
- 50 ml melk
- 1 tl vanille essence
Zo maak je het
- Vet een cakevorm in en warm de oven voor op 140 graden. Je kunt eventueel nog een lange reep bakpapier over de bodem en voor en achterkant van de bakvorm leggen, dan trek je straks de cake er makkelijker uit.
- Mix de boter , de suiker en het zout tot het mengsel wit en romig is.
- Klop de eieren los met de melk en de vanille essence. Voeg 1/4 deel het mengsel toe en blijf mixen tot dit volledig is opgenomen en voeg dan weer 1/4 deel toe, net zolang tot het op is.
- Spatel de bloem met het custardpoeder in 1x door het beslag en roer niet te lang, dan blijft het beslag luchtig. Zodra de bloem is opgenomen is het beslag klaar en schep je het in de vorm.
Zet de cake in de voorverwarmde oven en bak in 80-90 minuten gaar. Prik met een satéprikker in de cake om te kijken of deze gaar is. Als de prikker er schoon uitkomt is hij gaar anders bak je hem nog ietsje langer.